Консультація для батьків
Довідник від А до Яː"ТИХА ГОДИНА"

          Ранній підйом, похід до дитячого садочка або школи, набір різно­манітних занять, невеличка прогулянка, заняття гуртка або секції, іноді залишається час небагато погратися вдома і... спати. Такий вигляд має сьогодні день старшого дошкільника або молодшого школяра. Чому це важливо?
Є як мінімум дві причини.
Перша — це утомлена нервова система. Вона просить перемкнути її на повільний ритм, надати їй можливість відпочити
Друга причина — це дитячий хребет. Він теж утомлюється. І йому необхідна перерва. Щоб м’язи розслабилися, щоб спинка полежала і шийка відпочила
Кожній людині непогано б удень полежати хоч півгодини і від­почити.
До якого віку потрібно укладати дитину відпочивати вдень? Бажано як мінімум до закінчення початкової школи. Якщо немає мож­ливості полежати годину-півтори, навіть п’ятнадцять-двадцять хвилин будуть корисні.
Тиха година не повинна бути насильством над дитиною. Якщо малюк вередує і сильно протестує проти укладання в ліжечко, спро­буйте прилягти поруч. Здорово допомагають книжки або казки.
Тихим, спокійним голосом розповідайте або читайте захоплюючу історію, поступово сповільнюючи темп. Навіть якщо дитина не засне, певний час вона буде поводити себе тихесенько, лежачи в ліжечку. А ще Ви можете під час тихої години зробити малюкові легкий розслаблюю­чий масаж. У цей час увімкніть спокійну музику зі звуками природи. Це допоможе дитині заспокоїтися.
Денний сон допомагає дитині повернутися до ігор і занять бадьо­рою та сповненою сил. Тому не потрібно позбавляти її такої можливості.
Не відмовляйтеся від тихої години, навіть якщо дитина вдень не за­синає. Нехай перехід від відпо­чинку до аактивності буде плавним.

Як зробити так, щоб дитина відпочила вдень?
˃ Дотримуватись режиму дня.
˃ Не відмовляйтесь від тихої години, навіть коли дитина вдень не засинає. Нехай просто полежить.
˃ Якщо маля вередує і не хоче полежати, приляжте поруч, почитайте книжку або розкажіть казку.
˃  Відпочинок перед телевізором для малят неприпустимий.
˃ Не будіть дитину різко після денного сну. Нехай перехід від відпочинку до активності буде плавним.
˃ Обовязково похваліть дитину, навіть якщо вона просто тихенько полежала.

Підготувала вихователь
 Циганок І.В.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу